Úterý: Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem

15. prosinec 2015

Ovládáte cizí jazyky? Které cizí jazyky jste se učili povinně ve škole? A jak jste na tom se znalostí dnes? Dokážete poradit cizinci, když vás, osloví? Domluvíte se v zahraničí?

Dnešní den slaví všichni esperantisté jako svůj svátek - 15. prosince 1859 se totiž narodil Ludvík Lazar Zamenhof, iniciátor jazyka esperanto.

Že je znalost cizích jazyků dnes nutností, to potvrdí jistě i esperantisté. Vždyť dnes cestujeme po celém světě, studujeme nebo pracujeme spolu s cizinci a denně prostřednictvím internetu přicházíme do styku s cizojazyčnými pojmy.

Chceme-li se učit cizí jazyk, je samozřejmě nejlepší volit ten jazyk, kterým se domluvíme opravdu všude - tedy angličtinu. Pokud k tomu navíc umíte ještě jiný světový jazyk, máte velkou výhodu při hledání práce nebo při cestování.

Dnešní mladí lidé jsou už s angličtinou jedna ruka. To generace dnešních padesátiletých i starších na tom je podstatně hůř - vždyť z nás byla povinná jen ruština. A co vy? Který cizí jazyk jste se učili ve škole a který ovládáte?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.