Úroda kukuřice bude kvůli suchu o 40 procent nižší než loni

10. srpen 2017

Kukuřice na některých polích na jihu Čech oproti loňsku narostla do poloviční výšky. Sucho si vybralo svou daň i u této plodiny. Zemědělci už teď ví, že úroda kukuřice bude podstatně nižší než loni.

„Kukuřice je drobnější, rostliny nejsou stejnoměrné narostlé, na porost není pěkná podívaná. Už také vidíme, že v těch slabších porostech se objevují plevele, protože v dobu, kdy jsme aplikovali chemický postřik, bylo velké sucho a ta účinnost postřiků byla minimální,“ ukazuje Jaroslav Pecholt, ředitel Zemědělského podniku Dříteň.

Agronom Petr Šustr dodává, že za normálních podmínek dosahuje kukuřice v tuto dobu do výšky minimálně dvou a půl až tří metrů. Letos tomu však tak není.

Zemědělci v Dřítni se nemusí bát, že jim bude chybět krmení pro dobytek. Mají totiž zásoby z loňského roku. Chybět jim ale budou peníze, které by za přebytky mohli dostat. „Bude to mít ekonomický dopad. Počítali jsme, že kukuřičnou siláž prodáme. Bohužel necháme ji pro vlastní potřebu a tržby musíme oželet,“ říká Jaroslav Pecholt.

Situaci může zlepšit v následujících dnech déšť. Pokud pršet nebude, zrno v palici zaschne a úroda bude ještě horší.

Spustit audio