Udržet gerberu v květináči dlouhodobě hezkou je umění, říká zahradník Pavel Chlouba

18. září 2015

Možná patříte mezi jedince, kteří namísto řezaných květin upřednostňují ty v květináči. Nadělají často stejnou parádu a navíc, kochat jejich krásou se můžete několik dalších měsíců, v lepším případě let. V případě gerbery to ale ne vždy platí.

Než si řekneme, jak gerberu pěstovat, podíváme se na její původ. Je to rostlina, která má několik desítek druhů. Najdeme je růst roztroušeně v Asii, Jižní Americe a v Africe. Jeden druh gerbery dokonce roste na Sibiři. Gerbera, kterou známe jako kulturní rostlinu, pochází z Jižní Afriky a je odvozena od druhu gerbera jamessonii. Byla objevena v roce 1878 a od roku 1887 se pěstuje v Evropě. Gerberu pojmenoval Carl Linné na počest svého přítele, německého lékárníka Traugott Gerber-a.

Gerbery, které dnes pěstujeme, jsou výsledkem mnohaletého šlechtění – botanické druhy z volné přírody jsou mnohem skromnější a méně nápadné. Označují se obvykle jako Gerbera hybrida. A mám ještě jednu zajímavost – gerbery patří k nejdůležitějším tržním rostlinám světa. V případě květů, které se pěstují k řezu, tak podle statistiky obsazují pátou příčku – nad nimi se drží už jenom růže, chryzantémy, karafiáty a tulipány.

Jak správně pěstovat gerbery v květináči?

Příliš dobrých zpráv pro posluchače nemám. Gerbera je velmi náročná rostlina – trpí na řadu houbových nemocí, je citlivá na kvalitu půdy, správnou teplotu, vyvážený poměr živin. Myslím si, že když si pořídíme gerberu v květináči, měli bychom předem počítat s tím, že nám nevydrží příliš dlouho. Rozhodně déle, než ve váze, ale popravdě a na rovinu říkám, že jenom málokdy se povede udržet ji dlouho hezkou.

Riziko uvadnutí gerbery lze alespoň minimalizovat

Gerbery jsou citlivé na kvalitu vody, nesmí být zasolená ani mikrobiologicky závadná. Rostlinu udržujeme v mírně vlhkém substrátu. Půda nesmí dramaticky vyschnout, ani být příliš mokrá. V domácích podmínkách doporučuji zalévat výhradně zespoda, pokud to není technicky možné, tak vždy ráno, aby do noci povrch listů dokonale oschnul. Gerbery milují čerstvý vzduch, ale silný průvan jim škodí. Naopak, líbí se jim teplejší půda. Světlo je velmi důležité, má ho být hodně, ale ne příliš intenzivní.

Do zahrady se gerbery příliš nehodí

Běžné gerbery se na zahradě nepěstují, jsou na to moc citlivé a mráz určitě nevydrží. Před několika lety se objevila nová skupina gerber, které se označují souborným jménem Garvinea. Ty jsou částečně mrazuvzdorné, ale vydrží mráz jenom na omezený čas a zhruba do hranice – 5 st. C. Mráz ale nesmí trvat příliš dlouho. V dobrých podmínkách by tato gerbera ale snad mohla vydržet venku od jara až do poloviny podzimu. Další přezimování je ale už na pokraji možností běžného zahrádkáře.

Spustit audio