Učitelkám mateřských škol skončila výjimka a povinně tak ve třídách musejí nosit roušky nebo respirátory

26. únor 2021 15:54

Pohybové hry, logopedie i čtení pohádek – to všechno musejí nově učitelky v mateřských školách zvládat v rouškách a respirátorech. 

Při jídle pak od dětí musejí mít odstup minimálně dva metry. Pro učitelky v Mateřské škole Bratrská v Dačicích se zas až tolik nemění, ochranné pomůcky používaly ještě před tím, než jim to Ministerstvo zdravotnictví nařídilo.

Pátek dopoledne, na zahradu mateřské školy v Bratrské ulici v Dačicích se opírá sluníčko a v jeho paprscích do rytmu hudby učitelky společně s dětmi hrají pohybovou hru. Zatímco děti jsou bez roušek, učitelky je mít nasazené musejí. Jenom oči za rouškou jsou vidět Nikole Krebsové:

„Když s dětmi cvičíme, tak je to náročné, ale jinak jedeme bez omezení,“ komentuje sama učitelka a dodává: „Snažíme se dělat to, co před tím, ale s ochranou dýchacích cest. Logopedie se dělat nedá, zpívání je náročnější, protože se to nedá udýchat.“

I když učitelky v mateřských školách měly až do středy z nařízení ministerstva zdravotnictví výjimku a roušku nosit nemusely, právě v této mateřské škole se chránily preventivně i v předchozích měsících, potvrzuje Emilie Misařová:

„Je to zodpovědnost vůči dětem i rodičům i vůči sobě.“

Učitelky používaly roušky, které si samy před rokem při nuceném uzavření školky našily, ale i ty, které dostaly od svého zřizovatele, města Dačice. A jeho podpora stále trvá:

„Před chvílí jste tu zastihla pana starostu, který nám přinesl ionizér a několik antigenních testů,“ říká ředitelka Hana Švarcová. Přesto se ani této mateřské škole v uplynulých měsících karanténa některých tříd nevyhnula.

Ještě ve čtvrtek se mateřská škola Bratrská připravovala na jarní provoz v příštím týdnu. Úpravě rozvrhu jednotlivých tříd věnovala ředitelka prakticky celý uplynulý týden. Teď čeká, jestli školu v pondělí otevře nebo ne.

Spustit audio