U Prachatic se můžete projít zážitkovou stezkou. Víla Majolenka vám ukáže i zajímavý geografický bod

13. listopad 2018
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Ať už máte rádi přírodu nebo techniku, historii nebo současnost, tak na stezce víly Majolenky u jihočeských Prachatic si přijdete na své. Pokud se na ni vydáte, dozvíte se zábavnou formou spoustu věcí o historii Prachatic, dolování stříbra, ale i včelaření, anebo si budete moci ve výběhu prohlédnout různá zvířata.

Profesor Čistotka a víla Majolenka. To jsou hrdinové dvousvazkové pohádky Hynka Klimka O víle Majolence a profesorovi z Prachatic. A také průvodci po zážitkové trase v okolí tohoto šumavského města.

Na samém počátku byl kurz tvůrčího psaní pro děti. Se spisovatelem Hynkem Klimkem ho uspořádaly dvě školy a prachatická Městská knihovna. Po intenzivním spisování vznikla zmíněná dvoudílná knížka. A i když názvy některých kapitol, jako třeba Jak víla ochutnala topinku nebo Jak se víla seznámila s knihovnou a televizí, evokují spíš osudy městských intelektuálů, stala se knížka inspirací pro vycházkovou trasu po lesích na okraji Prachatic.

Zážitková trasa víly Majolenky, jak zní oficiální název okruhu, byla otevřena roku 2017. A stejně jako literární předloha, je i ona rozdělena na dvě části. První tvoří dva a půl kilometru dlouhá trasa, která začíná a končí u prachatického Zookoutku. Na ni navazuje druhá, o něco málo kratší cesta, která částečně kopíruje červenou turistickou značku, směřující na vrchol hory Libín.

Z informačních panelů, kterých je na obou trasách dohromady jednadvacet, se dozvíte o historii Prachatic i přilehlých lázní, zjistíte, proč se pokoušeli naši předci na Šumavě dolovat stříbro anebo třeba i to, jak se stavěl místní vodovod. Řada panelů seznamuje také s okolní přírodou.

Samotná trasa pak míjí i několik dalších zajímavých míst, jako například nově opravenou pseudogotickou kapli svaté Markéty, libínskou křížovou cestu nebo průsečík 49. rovnoběžky severní šířky se 14. poledníkem východní délky.

A i když jsou jednotlivá zastavení stezky víly Majolenky určena především dětem, vycházku, během které se navíc otevírají i pěkné výhledy na Prachatice, si mohou užít i dospělí. Trasa je dobře schůdná i s kočárkem. V zimní sezóně pak stezku křižuje hned několik běžeckých stop.

autor: Filip Černý
Spustit audio