Tyfloservis má novou cvičnou kuchyň pro nevidomé a slabozraké

17. září 2017

Být u kuchyňské linky jako doma a hlavně vařit bezpečně. To se nevidomí a slabozrací naučí ve zmodernizované cvičné kuchyni, kterou otevřel českobudějovický Tyfloservis. Osvojí si v ní i další dovednosti potřebné pro každodenní život.

„To je hladinka, má to dvě packy, které se dají do hrnečku, a dá to signál, když se voda dostane k těm packám, takže to nepřeliju,“ ukazuje Jiří Holzinger první vychytávku v kuchyni pro nevidomé a slabozraké.

Je mu 29 let, žije sám v Českých Budějovicích a o zrak přišel hned po narození v inkubátoru. Sám si dokáže udělat čaj a upekl dokonce už i perník.

V kuchyni Tyfloservisu si ohmatává další přístroje. „Sklokeramická deska má takové malé puntíky, které slouží jako označení pro nevidomého. Nemá to standartní tlačítka, ale tady si máčknu nějaký program. Někteří lidé i smaží, to obdivuji, to je asi nejtěžší,“ dodává.

Celou kuchyň navrhovala designérka Veronika Loušová. Pro jednotlivé zásuvky například volila různé úchyty. „Je zde použito jedenáct druhů úchytek, jsou odlišné tvarem, ale i tím, jak se do toho nábytku šroubují. Klienti si to mohou v klidu osahat a zjistit, co na ně bude čekat, pokud budou třeba cestovat, nebo co by si mohli pořídit domů,“ říká.

Setkala se také s lidmi, kteří mají po operaci očí problém s osvětlením. Proto je v kuchyni lampa s poměrně dlouhým ramenem. „Je to reflektor, který se běžně používá ke strojům. Mohou si díky němu přisvítit z bližší vzdálenosti, může jim to pomoci ukázat detaily třeba při krájení,“ vysvětluje.

Barevným řešením má kuchyň podle Veroniky Loušové působit optimisticky a nabíjet pozitivní energií. Klienti českobudějovického Tyfloservisu se tady mohou naučit všechny kuchařské dovednosti, ale třeba se také inspirovat, jak by mohla vypadat jejich vlastní kuchyň.

Spustit audio