Týden mobility v Českých Budějovicích poučí i pobaví. Apeluje na větší využívání MHD

16. září 2013

"Čistý vzduch - je to na nás", to je heslo dvanáctého ročníku Evropského týdne mobility, který dnes začíná v Českých Budějovicích. Od roku 2002 se tato kampaň snaží ovlivnit mobilitu a městskou dopravu, stejně jako zlepšit zdraví lidí. Jeho součástí je ale každoročně také zajímavý program.

„Jsou tam takové akce jako hromadnou dopravou do přírody. Přírodní zahrada uprostřed sídliště. Výtvarná aktivita dětí, škol a školek, soutěže, výlety kolem konečných zastávek MHD,“ vyjmenovává vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Svatopluk Mika.

Vyvrcholením akce bude Evropský den bez aut na náměstí Přemysla Otakara II.

„Měřícím vozidlem HORIBA vždycky měříme osmihodinové průměry, výsledky porovnáváme s měřením, které většinou děláme o tři až čtyři týdny později. Možná by se mnozí divili, co dokáže automobilová doprava na náměstí Přemysla Otakara s ovzduším. Je tam opravdu vidět markantní nárůst jednotlivých složek,“ říká Mika.

„Doprava je nejpalčivějším problémem Českých Budějovic - individuální i nákladní. Ale hlavně individuální. Když se podíváte, tak z naší statistiky vyplývá, že přes 80 procent osobních aut jede jenom s řidičem,“ upozorňuje Mika.

Pěšky nebo s MHD

Týden mobility apeluje mimo jiné i na to, aby lidé jezdili více městskou hromadnou dopravou. S tím souvisí i některé nabízené aktivity.

„Přes centrum Cassiopeia nabízíme školkám a školám výukové programy v terénu. Jsou vybírány tak, aby se každá třída dokázala dopravit pěšky nebo za pomocí MHD, vlaku i historickým autobusem nebo trolejbusem. Dopravní podnik ukáže, jak se cestovalo dříve a jak se může cestovat dnes,“ dodává Mika.

Všichni řidiči by měli mít na paměti, že Den bez aut uzavře v krajském městě ve čtvrtek v čase mezi osmou až čtrnáctou hodinou celé náměstí Přemysla Otakara II.

Spustit audio