Turistický vláček v Budějovicích jezdit nebude

29. listopad 2005

Turistický vláček, kterým chtěla společnost Bohemia Train zpestřit letošní advent v Českých Budějovicích a pak tam s ním dál jezdit, radnice odmítla. Firma ho tedy dnes převezla do německého Pasova, kde souprava vyjede na vánoční jízdy městem.

Záměr oživit cestovní ruch v Budějovicích vláčkem, který by vozil turisty mezi památkami a mířil případně i mimo historické centrum k pivovaru Budvar a dalším atraktivním cílům, zamítla radnice na základě nesouhlasu odboru dopravy. "Negativa byla větší než přínos, převážil názor, že se to do Budějovic nehodí," řekl ČTK vedoucí odboru Jaroslav Mráz. Připomněl, že město se v historickém centru, které je už nyní neúnosně zatíženo dopravou, soustředí na oživení koněspřežky v původní trase. Na silnicích mimo centrum by podle něho vláček brzdil dopravu. "Jsou natolik přeplněné, že tam máme problémy, které neumíme řešit," dodal Mráz.

Zástupce společnosti Bohemia Train Pavel Filip o nesouhlasu radnice ví, ale oficiální stanovisko ještě neobdržel. "Budu chtít aspoň vysvětlení, proč se radnice staví tak odmítavě k projektu, který by ji na rozdíl od koněspřežky nic nestál," řekl ČTK. Rozhodnutí města ho zklamalo. "Minimálně zkusit se to mohlo, šlo jen o vůli radnice. Příští rok se budeme snažit oslovit Hlubokou nad Vltavou," dodal.

Souprava italské výroby s kapacitou 52 osob začala letos v létě jezdit v Českém Krumlově a na Lipensku, v Krumlově se však kvůli výhradám památkářů a veřejnosti do historického středu nedostala a projížděla jen okolím. Provozovatelé ji proto chtěli přesunout do Budějovic a využít jako spojnici mezi památkami, o nichž by si turisté vyslechli ve vláčku výklad. Měli v plánu také svážet hotelové hosty z parkovišť autobusů do centra města.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio