Turistická sezona začala i na krumlovském zámku

4. duben 2005

Turistickou sezonu zahájil 1. dubna zámek v Českém Krumlově. Letos v něm návštěvníci uvidí i dosud nepřístupné pokoje a interiéry. První den si památku prohlédlo 580 lidí.

Zatím je otevřena jen první prohlídková trasa. Letos ji obohatily tři nové prostory takzvané garderoby, které se využívaly pro denní toaletu a jako převlékárny. "Jedná se o oblékárnu kněžny Eleonory Amálie ze Schwarzenbergu a pokoj pro její dvorní dámy," řekla ČTK pracovnice zámku Jana Chlupová. Český Krumlov byl posledním ze 13 objektů spravovaných Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích, které měly dosud zavřeno. Kvůli sněhu k nim měl původně patřit i Zvíkov, ale nakonec ho díky příznivému počasí o Velikonocích otevřeli. "V Krumlově jsme letos na prohlídkových trasách udělali tak velké úpravy, že nebylo možné letošní Velikonoce stihnout," uvedla Chlupová. Od 1. května zámek zpřístupní i divadlo a druhou prohlídkovou trasu, která letos doznala výrazných změn. Je prodloužena přes obrazárnu do horního patra Plášťové chodby, která byla od roku 1964 nepřístupná kvůli statickým poruchám.

Vstupenky na prohlídku zámku stojí letos v průměru o osm až deset procent více, například první trasa pro dospělého podražila z 90 na 100 korun. Návštěvníky čeká i vylepšené informační centrum, rekonstruované toalety, upraveny jsou mimo jiné šatny pro účinkující na festivalech a dokončen je kamerový systém v zámeckém areálu. Českokrumlovský zámek je nejnavštěvovanějším památkovým objektem v jižních Čechách. Loni přilákal téměř 330.000 lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio