Turisté opět navštěvují jižní Čechy v hojné míře

25. srpen 2003

Na jih Čech přijede letos zhruba tolik zahraničních i domácích turistů jako v roce 2002. Podle ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra Beránka se tak zastaví několikaletý výrazný pokles počtů turistů v Jihočeském kraji.

Loni se v oficiálních ubytovacích zařízeních na jihu Čech ubytovalo 732 tisíc turistů, z čehož bylo 228 tisíc cizinců a 504 tisíc Čechů. Meziročně však počet turistů v kraji klesl o 140 tisíc. Více než stotisícový úbytek turistů ročně zaznamenává kraj již řadu let. Důvodem je podle Beránka omezení tzv. nákupní turistiky ze strany sousedních Rakušanů. Pro ty již několikadenní nákupní výlety do Čech nejsou výhodné. Kvůli špatné kvalitě vody u rybníků a přehrad v posledních letech ale ubývá i domácích turistů. Navíc, za cenu dovolené v tuzemsku lze v posledních letech pořídit i skromnější cestu k moři. Loňský rok navíc na jihu Čech stejně jako v celé zemi negativně ovlivnily povodně. Nejčastějšími zahraničními hosty v jižních Čechách jsou stejně jako v ostatních částech země Němci. Kromě německých turistů jezdí na jih Čech hlavně turisté z Rakouska, Francie, USA a Slovenska. Z Němců, kteří Českou republiku navštíví, jich ubytování v jihočeském regionu využije asi 8,5 procenta. Z téměř deseti milionů domácích i zahraničních turistů, kteří využívají služeb hotelů a penzionů, se jich kolem sedmi procent ubytuje na jihu Čech. Hosté tráví v regionu v hotelech běžně 3,4 noci, což je mírně pod úrovní celorepublikového průměru.

Obsazenost pokojů v tuzemsku je v průměru 45,7 %. V Jihočeském kraji je však o sedm procentních bodů nižší. Do některých ubytovacích zařízení na Šumavě jezdí totiž turisté jen v zimě a do dalších penzionů u rybníků zase jen v létě.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio