Tropičtí mravenci spojili jihočeské biology s papuánskými vesničany

11. duben 2016

Už několik let funguje unikátní výzkumná stanice jihočeských entomologů na Papui - Nové Guineji. Vědci tu společně s domorodci zkoumají hmyz. Místní tak získali obživu. Češi se navíc podíleli i na vzniku dvou nových základních škol.

„V pralese spolupracujeme s vesničany, kteří žijí v džungli, zajímá je to a pomáhají nám s výzkumem,“ říká entomolog Petr Klimeš z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

V základní výbavě vědce je nejen mikroskop, ale i motorová pila. „V lese jsme káceli stromy, pak je rozebírali pomocí mačet a motorové pily a sbírali jsme všechny mravence a další hmyz. Strom musíte v podstatě rozpitvat, abyste se k hmyzu dostali,“ vysvětluje.

Už známých druhů mravenců žije na Papui - Nové Guineji osm set. Podle vědců na své objevení čeká ještě dalších tisíc druhů. I to je úloha pro české entomology.

Vědecký tým tento měsíc posílil student Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Ondřej Motl. „Těch mravenců žije na stromech velké množství a my se zajímáme o to, jak vlastně zvládnou žít všichni dohromady,“ říká.

Tropičtí mravenci mohou být prospěšní, ale i škodit. V tropech dokáží hubit škůdce, vesničané je ale pochopitelně doma rádi nevidí. „Na plantáži nebo i na vesnici najdete druhy invazivní, které se mohou přemnožit a opravdu způsobovat problémy nejen pro ekosystém přírody, ale i pro vesničany,“ potvrzuje entomolog Petr Klimeš.

Čeští vědci se na Papui - Nové Guineji zhostili i jiné role. Podíleli se na vzniku dvou základních škol. Papuánci se v nich učí nejenom číst a psát, ale také chránit svou výjimečnou přírodu.

Spustit audio