Tři králové potřebují korunu i teplé ponožky

9. leden 2017

Umět koledu, být teple oblečený a nezapomenout křídu. To je základní výbava tříkrálových koledníků. Jen v jižních Čechách jich letos vyráží do ulic přes tři tisíce. Odkoledováno už mají například školáci z Hrdějovic.

Ti se na obchůzku připravovali v hrdějovické základní škole. Sešlo se tu asi patnáct králů, kteří mysleli na to, jak přežít v mrazivém podvečeru. „Mám teplé tričko, pak rolák, svetr, bundu, čepici, rukavice, také punčocháče a teplé ponožky,“ vyjmenoval jeden z koledníků.

Pak už vyrazili na cestu. „Čeká nás poměrně krátká trasa, nějakých třicet čtyřicet domů, takže to odhaduji asi na dvě hodiny,“ komentoval vedoucí jedné z tříkrálových skupinek Jan Stark.

U každých dveří koledníci zazpívali píseň My Tři králové jdeme k vám. Ne všude se však setkali s vlídným přijetím. „Tak tohle bylo nejrychlejší, ale zase víme, na čem jsme. Pán otevřel, uviděl nás a hned zabouchnul, takže víme, že s námi nechce mluvit,“ popsal Jan Stark jednu zastávku.

Po necelých dvou hodinách byla Tříkrálová sbírka v Hrdějovicích u konce a koledníci se mohli jít zase ohřát do školy. Jasné bylo především to, že kromě koruny na hlavu potřebují Tři králové pořádně teplé ponožky.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio