Tři jihočeští učitelé budou usilovat o Zlatého Ámose

20. leden 2006

O titul Zlatý Ámos budou letos bojovat i tři jihočeští učitelé. V regionálním kole v Českých Budějovicích, které se ve středu konalo jako první v republice, zvítězili učitel základní školy v Husinci na Prachaticku Marian Jungvirt, učitelka jindřichohradecké základní školy Marcela Fenclová a Hana Rambousová z Gymnázia v Písku.

Původně chtěla porota do pražského semifinále poslat dva z celkem šesti nominovaných Jihočechů, ale nakonec vybrala o jednoho víc. "Bylo těžké rozhodnout, všichni přihlášení dokázali, že jsou osobnostmi, a výkony jejich žáků byly přesvědčivé," řekl novinářům ředitel ankety Slávek Hrzal. Jižní Čechy označil za učitelskou velmoc, protože už tři pedagogové z regionu získali v minulosti titul Zlatý Ámos. Své oblíbené učitele nominují do soutěže žáci, proto porota hodnotila hlavně originalitu přihlášek a obhajoby. Dnes při ní zazněla například oslavná báseň či hudební scénka, jiní žáci rozebrali jméno své pedagožky po písmenech a ke každému přiřadili dobrou vlastnost, další vytvořili takřka profesionální počítačovou prezentaci. "Propagovali jsme pana učitele jako výrobek formou teleshoppingu, ale je to neprodejné promo. Nedáme ho ani za nic," řekl ČTK žák deváté třídy Jan Večeřa z Husince. Byl nadšen, že se favorit tamní školy Marian Jungvirt dostal mezi tři nejúspěšnější. "Je hodný, i když mi dává špatnou známku, tak to říká roztomile," pochválil Večeřa svého učitele. Třicetiletý Jungvirt, který vyučuje biologii a chemii, měl radost hlavně z toho, jak se jeho žáci předvedli. "Herecké výkony byly famózní. Jsme malá škola, o to víc jsou vztahy semknuté a tím větší je pak radost, když se ve třídě něco povede," řekl husinecký pedagog.

Regionální kola letos organizátoři zařadili do soutěže poprvé, jejich vítězové postoupí do pražského semifinále, při kterém je čeká pohovor a test. Z něj postoupí šest finalistů, kteří se mezi sebou a před svými žáky utkají 24. března v pražském Divadle u hasičů. Seznam kandidátů na Zlatého Ámose najdou zájemci na internetových stránkách www.zlatyamos.cz.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio