Třeboňské gymnázium vzdalo hold studentům, kteří se stali obětí holocaustu

5. únor 2018

Vestibul gymnázia v Třeboni zdobí nová pamětní deska s pěti jmény obětí druhé světové války. Lidé si tak můžou připomenout nejen absolventy a bývalého ředitele, kteří vražednou mašinerii šoa nepřežili, ale nově i studenty, kteří se oběťmi holocaustu stali ještě během studií.

„Jednou na začátku války jsem přijela na návštěvu k Anince do Suchdola a našla jsem ji v hrozném pláči. Podívej, ukázala na svůj hubertus, na šicí potřeby a na žlutou hvězdu s nápisem Jude. Pomohla jsem jí šít, těch cípů bylo tolik a dalo velkou práci připevnit je na ten kabát,“ přečetla ukázku ze vzpomínek spolužáků na Aninku Steinovou nynější studentka septimy Linda Havránková.

Po historii školy za druhé světové války pátral učitel dějepisu Václav Pražák. „Když jsem začínal procházet první prameny, tak jsem si uvědomil, že jsme měli žáky židovského původu, kterých se také s velkou pravděpodobností dotkla opatření nacistů. Anna Steinová už tu měla svůj koutek, ale našel jsem jména dalších studentů, kteří v roce 1940 museli opustit třeboňské gymnázium, a začaly mě zajímat jejich osudy,“ řekl.

Z historických pramenů se Václavu Pražákovi podařilo dohledat další čtyři jména studentů, kteří ještě v době studia byli transportováni do koncentračních táborů. Vedle Anny Steinové to byl Erik Grünbaum, Milan Orlík, Zdeněk Schwarz a Otakar Taussig.

Jejich osudy se objeví i v almanachu, který třeboňské gymnázium připravuje u příležitosti 150. výročí fungování školy. Vyjít by měl na podzim.

autor: hoch
Spustit audio