Tradici vánočních voroplaveb v Českém Krumlově zatím nepřerušil ani koronavirus

26. prosinec 2020 12:00

Jedinečný pohled na historické město z vodní hladiny si lidé můžou užít i přes hygienická opatření.

Prázdné ulice, uzavřené stánky a v provozu pouze minimum výdejních okének - tak to teď vypadá v Českém Krumlově. Vánoce v dříve turisticky vyhledávaném městě připomíná jen pouliční výzdoba a nazdobený stromek na náměstí Svornosti. Jedna tradiční akce ale funguje i přes omezení. Jsou to vánoční voroplavby, které umožňují pohled na historické centrum Krumlova z perspektivy vodní hladiny.

Na vorech je totiž dostatek místa pro dodržování bezpečných vzdáleností.

„Tím, že plujeme na velkém voru, jsme schopni dodržovat rozestupy mezi klienty,“ říká Radek Štovíček, vedoucí a majitel Krumlovské voroplavby s tím, že samozřejmě všichni plují v rouškách a na přístavištích jsou k dispozici dezinfekce. „Obsazenost voru se řídí podle čísla, které je dáno shromažďováním. V současné době jezdíme s maximálně pěti klienty a jedním člověkem obsluhy,“ dodává.

Voroplavby má v jižních Čechách velmi hlubokou tradici, zejména ve vztahu k Šumavě, Krumlovská voroplavba na ni navazuje. Co k tomu Radka Štovíčka dovedlo?

„Je to vztah k vodě jako takové a zároveň velký obdiv k práci, která skončila v šedesátých letech minulého století, je to práce ve spojení s přírodou, řekou jako velkým fenoménem a setkáváte se s lidmi,“ míní Radek Šťovíček.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio