Tipy na víkend

12. září 2003

Jihočeská lidová slavnost se v sobotu odehraje na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Odpoleden od 13 hodin bude patřit ukázkám lidových řemesel, postupně se představí Blaťácký soubor Ševětín, Malý furiant z Českých Budějovic a Prácheňáček ze Strakonic. Mezi 17. a 18. hodinou si budou moci návštěvníci vyzkoušet svou zručnost při netradičních disciplínách.

V sobotu se bude na Šumavě plavit dřevo. Tentokrát poprvé poblíž bavorských hranic na úseku Schwarzenberského plavebního kanálu od potoka Světlá ke Stockému potoku pod Třístoličníkem.

Sobota bude ve znamení Dnů evropského kulturního dědictví. Například v centru Českých Budějovic bude možné navštívit 21 jinak běžně nepřístupných historických objektů. Historické objekty si mohou lidé prohlédnout i v Písku, Milevsku, Dačicích a dalších městech. V neděli budou otevřeny památky v Táboře.

Ve Slavonicích bude sobota patřit oslavám 100 let trati Slavonice - Waidhofen. K vidělní bude výstava historických lokomotiv, jízdy historickým vlakem a připravena jsou i hudební vystoupení.

Borovany na Českobudějovicku budou o víkendu slavit. Připomenou si 30. výročí povýšení na město a 110 výročí odhalení pomníku Jana Žižky. Ke slavnostem bude mimo jiné patřit i řemeslný trh.

Sběratelé se sejdou v sobotu v táborském Domě armády. Velké podzimní setkání sběratelů začíná už v 7.30.

V Doudlebech na Českobudějovicku bude v sobotu 13. září slavnostně otevřen Čapkův most přes řeku Malši, který byl po loňských povodních opraven nákladem téměř 8 milionů korun.

autor: čro čb
Spustit audio