Tipy na jedlé vánoční dárky a knihy, jejichž autoři začínali jako blogeři

18. říjen 2023

V Dámské jízdě budeme s českobudějovickou kreativní publicistkou Monikou Brýdovou už v předstihu chystat jedlé vánoční dárky a se šéfkou čtyřdvorské pobočky Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích Václavou Medalovou Hůdovou prolistujeme knihy, jejichž autorky a autoři začínali jako blogeři. K tomu přidáme tipy pro dobrou pohodu. K poslechu zve Mirka Nezvalová.

Knihy, které doporučuje Václava Medalová Hůdová:

Deníček psychiatričky, aneb Pro (d)uši neslyšíš / Anna Moricová
Kniha je sestavená z blogových textů ve formě deníkových zápisků české psychiatričky, které začala zveřejňovat na Facebooku v roce 2015. Kniha o zaškobrtnutích, peripetiích, radostech a boji s větrnými mlýny. A taky o tom, jak se z hledání univerzálního návodu na život, sem tam stane boj o přežití. Jak souvisí zírání na zadek mužům v MHD se studiem medicíny? Jak se ze zelinářky v Kauflandu stát psychiatričkou? Dá se využít studium psychiatrie při randění? Opravdu všichni pacienti lžou? K čemu je doktorce dobré tetování? Jak si udržet zdravou mysl i ve chvílích, kdy se zdá, že to nejde? Proč je dobré se občas trochu ztratit? Žít život tak, jak bychom chtěli, je totiž někdy stejně jednoduché jako poskládat skříň podle návodu. S oběma rukama levýma. A poslepu. (záznam v katalogu)

Lásky, vrásky, bublinky / Libka Safr
Libka Safr už ví, že hledání prince na bílém koni sakra bolí. I proto si založila blog, aby se ve svých povídkách a fejetonech otevřeně podělila o pocity, které se dostaví, když vám je třicet nebo máte čtyřicítku na krku. V jejích historkách se mísí humor se sarkastickými postřehy a autorka v nich nešetří nikoho, ani sebe. Zamýšlí se nad vztahy, sexem i ženským světem, a hlavně odpovídá svým čtenářkám na otázku: proč se tohle všechno děje? (záznam v katalogu)

Pravdomluvky / Sabina Janečková a Julie Lišková
Humorné zápisky Julie a Sabiny, dvou teenagerek, které na společném blogu pravidelně zveřejňují své myšlenky a zážitky. Ve svých čtrnácti letech založily Julie a Sabina svůj společný blog Pravdomluvky a o čtyři roky později jejich zveřejněné články vycházejí souborně v této knize spolu s poznámkami samotných autorek. Zápisky se týkají jejich každodenních zážitků a myšlenek souvisejících s dospíváním, přechodem ze základní školy na střední, prvními láskami, výpadkem Facebooku nebo i se zkratkami užívanými v elektronické komunikaci. (záznam v katalogu)

Knihovnice Václava Medalová Hůdová (vpravo) a autorka Dámské jízdy Mirka Nezvalová

Puberťačka před důchodem: Ali, přítel nejvěrnější aneb Alzheimer převážně nevážně / Hana Vondráčková
Knižní zpracování blogu, který autorka, jež pečuje o svou mámu v pokročilém stadiu Alzheimerovy choroby, původně začala psát z potřeby upouštění páry. Hana Vondráčková pečuje o mámu v pokročilém stádiu Alzheimerovy choroby. Doma jí říkají Ali a je to nejvěrnější přítel, kterého kdy babi měla. Je paličatý i dobrosrdečný, dokáže být zlý stejně jako dobrák, bavič i prudič. S Alim je to jako na houpačce – prožijete s ním spoustu zmaru, bolesti, beznaděje, ale i humorných a roztomilých situací. Knižní zpracování blogu, který původně vznikl pro potřeby upouštění páry. Každý kotel má totiž takový pojistný ventil, aby nevybouchnul. Nominováno na cenu Magnesia Litera 2022 v kategorii Blog roku. (záznam v katalogu)

Přiznání taxikářů / Jiří Němčík
Jízda taxíkem městem i lidskými osudy. Babičky o berlích, ale i lehké holky po šichtě. Studenti spěchající na vlak k mamince i opilci na cestě z baru do baru. Lidé obyčejní, excentričtí, zamlklí i hovorní. To je celé široké spektrum osudů, se kterými se na svých cestách Prahou setkal Jiří N. Taxikář. Člověk, který pozoruje a naslouchá a z nekonečného přadena osudů splétá krátké příběhy. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vás vidí řidič taxíku, ze kterého právě vystupujete? A co se odehrává v hlavě jemu? Kolik lidí ten den už vezl a co mu všechno o sobě řekli? Začtěte se do stránek knihy, kterou jeden takový neobyčejně obyčejný taxikář napsal. Pro vás. O vás. Pro sebe. I o sobě. Možná budete překvapeni, ale rozhodně se zasmějete. Na to vemte jed! (záznam v katalogu)

Utrpení za pokladnou / Anna Samová
Anna vystudovala na univerzitě literární vědu, ale jelikož nemohla po promoci sehnat odpovídající zaměstnání, vzala zavděk původně brigádnickým místem a dále prodávala jako pokladní v supermarketu. Nakonec za pokladnou strávila osm let, a aby si udržela duševní zdraví, rozhodla se nepříznivému osudu postavit čelem – napsala o svých zážitcích knihu, ze které prýští nadsázka, ironie a vtip. (záznam v katalogu)

Život, na který metr nestačí / Karolina Mikšíková
Knižní podoba úspěšného blogu mladé české autorky o příhodách městské dívky, pokoušející se obstát v životě na venkově. Knížka vás provede humornými příběhy z malé vesnice, kam se Karolina nedobrovolně i s rodinou jako malá přestěhovala z Prahy. Prvotní plán vybudovat si na vesnici klidné bydlení se rozpadl poměrně brzy – ve chvíli, kdy se její máma Daniela rozhodla pro chov koz, ovcí, koní a mnoha dalších zvířat. Společně se zbytkem rodiny se tak Karolina vydala na cestu pravého chovatele a zemědělce v jednom, na cestu, ze které není úniku. (záznam v katalogu)

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio