Tipy do kuchyně: Co dělat, aby vajíčka zůstala déle čerstvá nebo jak zachránit sražený krém

Vejce mají určitou životnost, vy ji ale můžete malým trikem prodloužit. Tmavou jíšku můžete připravit i bez tuku a Iva Hüttnerová poradí, co dělat, když se vám srazil krém.

  • Vajíčka zůstanou déle čerstvá, když jejich skořápku potřete lehkou vrstvou oleje.
  • Chcete mít kuře upečené dozlatova a s křupavou kůrkou? Potírejte ho při pečení mlékem s kouskem rozpuštěného másla nebo pivem s trochou medu.
  • Na zahušťování tmavých omáček potřebujete tmavou jíšku. Připravíte ji jednoduše a navíc bez tuku. Stačí mouku nasypat na plech a při nízké teplotě opékat dozlatova.
  • Játra na knedlíčky nemusíte zdlouhavě škrabat nožem. Můžete je jednoduše nastrouhat ještě zmrazená na hrubším struhadle.
  • A sražený krém zachráníte, když ho budete pomalu zahřívat nad vodní lázní a šlehat metlou tak dlouho, dokud nebude zase krásně hladký a bez hrudek.
autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.