Teplá Vltava by měla být časem plná perlorodek. Díky nové hydrobiologické stanici

10. květen 2014

Nová hydrobiologická stanice u Mrtvého luhu by mohla oživit mizející populaci perlorodky na Šumavě. Ta je už několik let silně ohrožených druhem. Odborníci ze šumavského parku začnou už od června na stanici hledat způsoby, jak perlorodku znovu vrátit do Vltavy.

„Ze všech pokusů, které tam budou prováděné, a ze všech odchovů by se měl navýšit počet perlorodek ve Vltavě zhruba o několik tisíc,“ slibuje si od nového projektu šumavského parku hydrobioložka Eva Zelenková.

Perlorodka má vysokou úmrtnost. Dosáhnout vytyčeného cíle proto nebude vůbec jednoduché.

„Aby mohly být perlorodky použity k nějakým bioindikačním pokusům, to znamená na to, aby se zjistilo, jestli nějaká voda je vhodným prostředím, umísťují se do klícek nebo do destiček, kde jsou umístěné jednotlivé malé perlorodky v různých fázích svého vývoje. Pak se zjišťuje, kolik jich přežilo a jak ty ostatní zvětšily svou velikost,“ vysvětluje Eva Zelenková.

V hydrobiologické stanici se budou současně s perlorodkami chovat také pstruzi. Hrají v jejich životě totiž důležitou roli. Několik měsíců jim dělají taxikáře, bodyguardy a zároveň i živitele.

„Pstruh je mezihostitelem malých stádií perlorodky, která se mu přichytne na žábra a zhruba tři čtvrtě roku na nich jakoby parazituje. Teprve potom se uvolní a vypadává do říčního dna, kde žije kolem deseti let, než vyleze nahoru a dospívá a začíná se živit filtrováním volné vody,“ popisuje hydrobioložka.

Zájem odborníků se proto soustředí také na migraci rybí populace z Lipna do Vltavy. Informace o pohybu pstruhů zajistí telemetrie.

„I malé ryby budou dostávat vysílačky a bude se sledovat, jak putují řekou. Potom tam budou kontrolní odlovy, které budou klasickými způsoby zjišťovat rybí obsádku,“ dodává Eva Zelenková.

Zkoumaní živočichové by měli skončit v řece

Podle ní by všechny zkoumané perlorodky i pstruzi měli s největší pravděpodobností nakonec skončit ve Vltavě.

„Samozřejmě chceme perlorodky, které budou použity v tomto výzkumném projektu, dát do řeky. Uvažuje se i o umělém nakažení mladých pstruhů zárodky perlorodek a vypuštěním do řeky, aby maličkaté perlorodky vypadávaly rovnou do přírodního prostředí, kde by mohly mít šanci se uchytit,“ uzavírá Eva Zelenková.

O tom, zda tomu tak skutečně bude, odborníci rozhodnou až za dva roky, kdy projekt na záchranu perlorodky v nové hydrobiologické stanici skončí.


Zvětšit mapu
Spustit audio