Téměř 300 pokut uložila loni Česká inspekce životního prostředí na jihu Čech

23. květen 2017

Počet pokut uložených Českou inspekcí životního prostředí v Jihočeském kraji se za poslední rok mírně snížil. Nejvíce sankcí bylo v oblasti odpadového hospodářství. V tomto ohledu se situace už několik let nemění.

„Největší pokutu jsme uložili společnosti, která nepovoleně nakládala se stavebním odpadem, demoliční sutí a s Českou inspekcí životního prostředí odmítala komunikovat,“ říká ředitel inspekce v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček. Za tyto prohřešky firma zaplatí 400 tisíc korun.

Nejvíce pokut bylo hned po odpadovém hospodářství v oblasti ochrany ovzduší a ochrany vod. „Šlo o nakládání s odpady na místě, kde to není povolené krajským úřadem, nebo se jedná i o přepravu odpadů bez odpovídajících povolení. Co se týče oddělení ochrany vod, zde jednoznačně největší procento případů je za nedodržování vodoprávních rozhodnutí, nebo přímo jde o nepovolené nakládání s vodami,“ vyjmenoval Vladimír Jiráček.

I když pracovníci inspekce provedli víc kontrol, nezjistili loni tolik porušení zákona jako v roce 2015. „Myslíme si, že je to dané tím, že jednak ti větší provozovatelé už důsledněji dbají na dodržování všech podmínek, které mají stanoveny k provozu, a to gró případů se přesouvá spíše k těm menším subjektům, které dělají činnost bez příslušných povolení,“ vysvětluje ředitel.

Česká inspekce životního prostředí provede v letošním roce v celé republice přibližně 16 tisíc kontrol.

Spustit audio