Tebo loni zvýšilo export

23. leden 2004

Akciová společnost Tebo loni zvýšila vývoz o deset procent na 100 milionů korun.

Firma, která patří mezi největší tuzemské výrobce textilií pro obuvnický, galanterní, oděvní a bytový průmysl, vyváží především do Itálie, Německa a na Slovensko. Téměř třetinový podíl připadá na Itálii, která si mezi státy Evropské unie udržuje vedoucí postavení v textilní výrobě.

Technický a finanční ředitel společnosti Jaroslav Sedlák ČTK řekl, že za situace, v níž se nacházejí tuzemský obuvnický a textilní průmysl, je export nutností. Podle něj je otázkou, jak textilky využijí obchodní prostor, který se jim otevře po vstupu do Evropské unie. Velký vliv na situaci na trhu podle něj má i pokračující koncentrace prodeje v obchodních řetězcích.

Tržby Teba loni činily 235 milionů korun a zůstaly tak na stejné úrovni jako v roce 2002. Od svého založení v roce 1993 vytváří společnost z Nové Včelnice zisk, který za loňský rok podle předběžných výsledků převýší deset milionů korun. Tebo vyváží hlavně tkaniny a úplety, z nichž se vyrábějí sportovní oděvy a obuv. Například produkci rašlového úpletu Tebox loni zvýšila o 40 procent na 300.000 metrů. Počet zaměstnanců firmy je od roku 2002, kdy odešlo asi 90 lidí, stabilní. Průměrný výdělek 233 zaměstnanců loni představoval 12.700 korun. Přibližně šedesátimilionové tržby měla loni dceřiná společnost BNH, která působí jako velkoobchod s bytovým textilem.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio