Taneční festival Město v pohybu oživil českobudějovické náměstí igelitovým pavilonem

10. listopad 2013

Na náměstí je igelitová krychle a v galerii Domu umění místo obrazů tanečníci. Kromě netradičních prostorů nabízí festival také řadu výborných tanečníků z Česka i zahraničí. Na programu je pohybové divadlo, experimenty v současném tanci nebo třeba improvizace.

„Celý podtitulek festivalu je Prostory těla, prostory místa. Není cílem dát odpovědi, současný tanec nabízí spíše otázky. Třeba tenhle pavilon na náměstí je o tom, jak se vlastně vnímá veřejný prostor, jaký spolu vedeme dialog,“ vysvětluje dramaturgyně festivalu Markéta Málková.

Většina programu se nachází v neobvyklém objektu, který je postavený pouze po dobu festivalu na náměstí Přemysla Otakara II. Igelitová krychle mezi radnicí a Domem uměním má rozměry obývacího pokoje a je hlavní scénou pro experimentální tanečníky.

Kromě toho, že tzv. Průhledný pavilon odkazuje na výstavu o architektuře v Domě umění, má podle spolupořadatele festivalu Michala Škody, ještě další význam:

„Kdyby se tanečníci pohybovali ve volném prostoru náměstí, tak to bude o něčem jiném, než když jsou limitováním pavilonem 5x5 metrů. Myslím si, že tím představení bude ještě silnější,“ říká Škoda.

Další novinkou letošního ročníku festivalu je taneční představení ve Stodole divadla Continuo v Malovicích u Netolic.

Vystoupí v něm Marek Menšík a Jaro Viňarský, slovenský tanečník, který letos vyhrál cenu za nejlepší taneční výkon. Představení Animalinside začíná v Malovicích u Netopíc v osm hodin večer.

autoři: Anna Maňourová , Romana Lehmannová
Spustit audio