Také Jihočeši oslaví Evropský den koupání

15. červenec 2005

Čištěním řeky, přehlídkou historických koupacích oděvů či křtem Pomalšáka roku 2005 budou o víkendu Jihočeši slavit Evropský den koupání v řekách. K mezinárodní akci, jež má za cíl oslavovat řeky a zároveň demonstrovat za čistotu jejich vod, se na jihu Čech připojí v Římově, ve Volyni a ve Velešíně. Organizátor českého koupacího dne, sdružení Arnika, počítá s akcemi na sedmi řekách v 17 městech a obcích v republice.

Zajímavý program připravili v sobotu v Římově na řece Malši, kde je mimo jiné připravena přehlídka historických koupacích oděvů, dětská soutěž o nejkrásnější vílu Arniku a čochtana Luboše či sportovní hry. "Dopoledne máme v plánu splutí Malše pro lodě, odpoledne pak na gumových lehátkách a duších a také ukázku potápěčů. Večer pak zábavný den zakončí posezení s hudbou," řekl ČTK starosta Vladimír Koupal. Čištěním Volyňky se k akci připojí v sobotu odpoledne i lidé ve Volyni na Strakonicku. Od odpadků uklidí zhruba půlkilometrový úsek řeky. Večer je v plánu zábava v areálu koupaliště. "Pokračujeme tak v Pochodech kačera Čvachty, které jsme za mládí dělávali. Půjdeme od jezu u Jána k jezu na koupališti. Nyní je to s čistotou lepší, dřív jsme nasbírali i dvě multikáry odpadků," řekl ČTK organizátor akce Jiří Houzim. Velešínští koupací den zorganizovali i přesto, že neleží u žádné řeky. Na nedělní odpoledne přichystali recesistickou akci, při níž budou zájemce křtít na Pomalšáka roku 2005 či se pokusí o rekord v počtu hráčů na kytaru. Nebude chybět ani koupání. "Máme připravenou nádobu, do níž nalijeme vodu z Malše. Ta nám tak bude řeku simulovat," řekl za organizátory Jiří Růžička.

Evropský den koupání v řekách má dopomoci ke skutečnému naplnění rámcové směrnice Evropské unie o vodách, jejímž cílem je do roku 2015 dosáhnout dobrého stavu řek a jezer. Podle Vlastimila Karlíka ze sdružení Arnika vyhovuje nyní ke koupání zhruba polovina řek v zemi.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio