Táborsko má pět a Českokrumlovsko šest uchazečů o Senát

8. září 2004

Pět politických subjektů vyslalo svého kandidáta do boje o senátorské křeslo za volební obvod Tábor. V obvodě Český Krumlov se v listopadu střetne o křeslo v horní komoře parlamentu šest uchazečů. Většina kandidátů podala přihlášky bez problémů. Pouze vždy jeden subjekt v každém obvodě bude muset zřejmě přihlášku upravit, aby byl skutečně zaregistrován.

Na Českokrumlovsku se bude rozhodovat mezi starostou Hluboké nad Vltavou Tomášem Jirsou (ODS), náměstkem hejtmana Karlem Vachtou (ČSSD), bývalým českokrumlovským starostou Janem Vondroušem (KDU-ČSL), nezávislým podnikatelem Kolmanem Markovičem, starostou Benešova nad Černou Miroslavem Šimánkem a kandidátem jedné politické strany, která na poslední chvíli změnila název a jejíž přihláška je nekompletní. Podle Pavla Nováka z českokrumovské radnice navíc manažer této strany sám založil vlastní stranu, a proto se bude muset všechno řešit v připomínkovém řízení.

Na Táborsku bude funkci senátora obhajovat Pavel Eybert (ODS). Utká se s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Stanislavem Kázeckým, kterého nominovala ČSSD, a bývalou ministryní spravedlnosti Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL). Jejich soupeři budou také českobudějovický zastupitel Ivan Nadberežný (KSČM) a Jiří Štefl, který zastupuje Stranu za sebeobranu voličů. Také tato strana nepodala podle Vladimíra Helmy z táborského městského úřadu kompletní přihlášku a bude ji muset doplnit.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio