Táborské slavnosti piva budou letos rekordní

17. leden 2006

Letošního 16. ročníku Reprezentačních slavností piva a minerálních vod v Táboře se zúčastní rekordní počet pivovarů. Od 31. ledna do 3. února bude o Zlatou pivní pečeť s 250 pivními vzorky soutěžit 60 pivovarů, loni jich bylo o osm méně. Pět pivovarů přijede ze Slovenska.

"Jsou to skutečně největší slavnosti piva v České republice, na žádné jiné soutěži se nesejde 60 pivovarů," řekl ČTK organizátor Alois Srb. Novými účastníky jsou hlavně minipivovary. O Zlatou pivní pečeť soutěží výrobci piva v 11 kategoriích, sedm výrobců minerálních vod se utká ve dvou soutěžích o Zlatý pramen. Pro veřejnost organizátoři připravili také čtyři slavnostní večery, ochutnávky 60 druhů piva či pivní soutěže. "Soutěží je celá řada - poznávání piva, rychlost pití piva, měření v pase milovníků piva," poznamenal Srb. Loni byly podle něj dva dny po zahájení předprodeje vstupenky vyprodané.

Loni si z Reprezentačních slavností piva a minerálních vod odvezl vítězství v hlavní kategorii světlý ležák v degustační soutěži o Českou pivní pečeť Janáček Patriot. Braník z pivovaru Staropramen uspěl u odborné poroty v kategorii světlé výčepní, pivovar získal titul i v dalších čtyřech kategoriích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio