Táborské referendum o dopravě se dostalo až k soudu

7. březen 2006

Sdružení Pro klidný Tábor v pondělí podalo žalobu k českobudějovickému krajskému soudu kvůli připravovanému referendu o dopravě ve městě. Podle města návrh nesplňuje zákonné podmínky, a radnice proto vyzvala organizační výbor k odstranění nedostatků. Soud by měl nyní postup městského úřadu přezkoumat. Radnice tvrdí, že nepochybila.

"Soud má přezkoumat, jestli městský úřad v Táboře postupoval v souladu se zákonem, a jestli ten návrh má, nebo nemá nedostatky," řekl ČTK člen sdružení Vítězslav Dohnal. Soud má na rozhodnutí lhůtu 30 dnů. Podle Dohnala by se i přes zdržení mohlo referendum konat ve stejném termínu, kdy budou volby do Poslanecké sněmovny. Při nich hlasuje okolo 60 procent voličů a šance na platnost plebiscitu by tak byly vyšší. Aby bylo referendum závazné, musí se ho účastnit alespoň polovina voličů. "Pokud soud řekne, že návrh nemá nedostatky, tak s tím úřad nemůže nic dělat a musí to postoupit zastupitelstvu, které má referendum vyhlásit," dodal Dohnal.

Podle úředníků radnice musí být na podpisovém archu jméno, příjmení, datum narození a adresa. Hlavním problémem je předtištěný název města ve sloupci pro uvedení adresy, který proto lidé nedopsali vlastnoručně. Ze 3431 lidí, kteří návrh podepsali, podle radnice pouze 108 občanů města uvedlo na podpisových arších všechny údaje.

Při referendu by občané mohli rozhodnout o šesti otázkách týkajících se dopravy v Táboře, jež je jedním z nejprašnějších měst v zemi: například o omezení vjezdu nákladních automobilů do Čelkovic či snížení počtu automobilů na Starém městě. Plebiscit by měl odpovědět hlavně na otázku, zda si lidé přejí, aby po mostě přes vlakové nádraží jezdila veškerá doprava, či zda bude jen pro pěší a cyklisty.

autor: čro čb
Spustit audio