Táborská knihovna představila vzácné historické tisky

25. duben 2013

Několik stovek lidí využilo šanci prohlédnout si v městské knihovně v Táboře čtyři vzácné historické tisky z bohatého depozitáře Jihočeské vědecké knihovny ve Zlaté Koruně. Jednodenní výstava je součástí projektu nazvaného Historie všemi smysly a potrvá do 17. hodin. V budoucnu by se mohla objevit i v dalších městech.

Tisky do Tábora přivezl Jindřich Špinar z oddělení historických fondů Jihočeské vědecké knihovny.

„Máme tady čtyři knihy z 16. až 18. století. Nejstarší je Benátská bible z roku 1506. Na ní je zajímavé to, že tato bible byla v majetku táborského měšťana, který si ji dokonce i sám dozdobil, dopsal a nechal svázat,“ řekl Špinar.

Dalšími knihami byla stará topografie, konkrétně Táborský kraj, pak atlas světa z 18. století a také album hradů. „Takové preromantické album českých hradů z konce 18. století,“ dodal Špinar.

Vzácné historické tisky si lidé mohou nejen prohlédnout, ale s chirurgickými rukavicemi na rukou jimi mohou i opatrně listovat.

Akce by podle Špinara po Táboře mohla pokračovat i v dalších městech, nebo se o tom aspoň jedná.

„Něco mámě ve Vimperku, v Jindřichově Hradci, takže bychom aspoň ty větší knihovny v jižních Čechách chtěli takhle objet a veřejnosti ty knihy ukázat také někdy ve skutečnosti. Jinak je pochopitelně možné ty knihy vidět prezenčně v oddělení historických fondů v bývalém klášteře ve Zlaté Koruně, kde je celé to oddělení Jihočeské vědecké knihovny,“ dodal Špinar.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio