Tábor zvažuje výstavbu nových parkovacích domů

5. prosinec 2005

Přes 600 nových parkovacích míst by v budoucnu mohlo vyřešit problém s parkováním v centru Tábora. Podle studie, kterou si nechala zpracovat radnice, by měly ve městě vzniknout tři nové parkovací domy a další parkoviště. Celkové náklady na vyřešení parkování v Táboře odhaduje studie na 250 milionů korun.

"První je prostor autobusového nádraží, kde by se mohlo vytvořit nadzemní parkování a v přízemí by mohlo fungovat nádraží," řekla ČTK místostarostka Zuzana Pečmanová. S druhým parkovacím domem počítá studie v prostoru náměstí Tomáše Garriguea Masaryka, kde by mohli řidiči parkovat v podzemí. Město chce postavit rovněž parkoviště u střelnice. Podzemní parkovací stání pro 150 automobilů buduje také soukromá firma v prostoru před bývalým pivovarem.

Právě nedostatek parkovacích míst ve středu města komplikuje nyní dopravu v táborském Starém městě. Řidiči odstavují vozy i mimo vyznačená stání či v úzkých uličkách, kde znemožňují průjezd ostatním. Město si nechalo situaci analyzovat od Centra dopravního výzkumu (CDV) Brno. Výsledky by firma měla městu předložit do konce roku. "Už přišli s prvními návrhy, kde by vyšli vstříc občanům Starého města, kteří chtějí na náměstí jednosměrný provoz, popřípadě uzavření některých ulic," řekla Pečmanová. Kruhový objezd na Žižkově náměstí se nedávno změnil na obousměrný provoz. Celé historické centrum Tábora je nyní nově obytnou zónou a její pravidla vylučují zachování kruhového objezdu. Odborníci však režim obytné zóny pro tak velkou část města nedoporučili.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio