Tábor zvažuje prodej městských bytů

3. květen 2005

Tábor chce odprodat zhruba 2000 bytů ze současného bytového fondu, který tvoří přibližně 5000 bytových jednotek. Vyplývá to z koncepce prodeje domů a bytů, již si město nechalo vypracovat a již ještě musí projednat zastupitelstvo. "V současné době jsme asi jedno z mála měst, které má ve vlastnictví ještě tolik bytů," řekla ČTK místostarostka Zuzana Pečmanová.

Návrh určuje cenu za metr čtvereční na 4800 korun v bytech na starém městě či třídě 9. května, za byt v příměstských čtvrtích Tábora zaplatí nájemníci 3300 korun za metr čtvereční a v ostatních částech města pak 3800 korun za metr čtvereční. V Táboře dříve nebyla privatizace bytových jednotek tak plošná jako v jiných městech, Tábor ročně prodával jen 60 až 80 bytů. Část bytového fondu, který spravuje městská společnost Bytes, by si ale Tábor měl podle Pečmanové ponechat pro sociálně slabší občany.

Například České Budějovice před pěti lety za výhodných podmínek rozprodaly do osobního vlastnictví většinu bytového fondu a ponechaly si jen malou část. V bytovém fondu Prachatic zatím zůstává zhruba 1300 bytů, také Písek si chce do budoucna nechat jen přibližně 500 až 1000 sociálních bytů.

Zásady pro prodej domů a bytů nájemníkům jsou podle Pečmanové prvním materiálem, který v Táboře nějak mapuje postup města při prodávání bytů. Vymezuje základní pojmy, cenu či postup města, když se objeví nějaké problémy. Zásady začnou platit okamžitě, jakmile je zastupitelstvo města schválí. Zastupitelé materiál projednají pravděpodobně 30. května.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio