Tábor umístil defibrilátory na veřejná místa

15. únor 2005

Tábor umístil na zimním a plaveckém stadionu dva přístroje, které zajišťují první pomoc lidem, jimž selhalo srdce. Podle místostarostky Zuzany Pečmanové se tak stal prvním městem v České republice, kde budou tyto takzvané defibrilátory pomáhat na veřejných místech.

Město za jeden přístroj zaplatilo 69.000 korun. Druhý získalo za své prvenství zdarma. Podle Pečmanové firma, která přístroje dodala, také proškolí 15 zaměstnanců stadionů, aby s přístroji dokázali zacházet. "Rádi bychom do školení zapojili i trenéry hokejistů a plavců," uvedla Pečmanová. S nápadem zakoupit tyto přístroje přišel ředitel táborské záchranky a zastupitel města Marek Slabý. Podle něj se v zahraničí defibrilátory běžně používají na letištích, v hotelích či supermarketech. "Proč by se naše město nemělo zařadit do Evropy právě tímto způsobem? Je to užitečná věc," řekl. Defibrilátor po připojení senzorů pracuje zcela automaticky. Rozpozná, jakou pomoc zraněný člověk potřebuje a laiky instruuje, co mají dělat. "První, co jim řekne, je, aby zavolali záchranku," uvedl Slabý. Zároveň přístroj lidem dává rady, kdy mají dávat umělé dýchání a nepřímou masáž srdce. Přístroj si také dokáže sám vyhodnotit, zda má dát arytmicky bijícímu srdci elektrický impulz.

Největší přínos defibrilátorů vidí Slabý v tom, že laiky přimějí, aby zraněnému poskytli pomoc, než na místo dorazí záchranka. Zároveň přístroj nedovolí nic, co by mohlo člověku ještě více ublížit.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio