Tábor se snaží získat budovu Jihočeské univerzity

15. březen 2005

Tábor usiluje o budovu Jihočeské univerzity (JČU), která chce ve městě postupně zrušit katedru cestovního ruchu. Město by objekt chtělo využít jako zázemí pro jiné vysoké či vyšší odborné školy. Zastupitelstvo uložilo starostovi Františku Dědičovi a místostarostce Zuzaně Pečmanové o budově s JČU jednat.

Budovu získala univerzita bezúplatným převodem od ministerstva školství a pozemky od města. Podle Dědiče je však téměř nemyslitelné získat budovu od univerzity zpět. Tvrdí, že město může na univerzitu jen apelovat, aby objekt nepronajala, nebo neprodala neškolskému subjektu. "Já už jsem vyzval Jihočeskou univerzitu, aby se zachovala seriózně," řekl Dědič. Tábor už zaznamenal zájem vysokých škol. Podle Pečmanové se hned v den, kdy univerzita oznámila svoje rozhodnutí zrušit detašované pracoviště, přihlásila městu soukromá ekonomická škola z Benešova. V Táboře by studentům nabídla sociálně-právní bakalářské studium. Jejím záměrem je přijmout až 250 studentů do prvních ročníků, postupně pak studium rozšířit o magisterské obory až na 1000 studentů. "Na projektu se mi líbí to, že není jen pro mladší studenty," uvedla Pečmanová. Akreditace podle ní koresponduje s nároky Evropské unie na vzdělávání úředníků. Zastupitel Jiří Vaníček, který na univerzitě pět let vyučuje, řekl, že táborská katedra má jednu z nejlepších úrovní absolventů na zemědělské fakultě JČU. Externisté také byli podle něj ochotni cestovat za studenty do Tábora. "Není pravda, že by tady studenti trpěli z hlediska úrovně výuky," poznamenal Vaníček.

Vedení JČU na konci února oznámilo, že nebude dál rozvíjet katedru cestovního ruchu zemědělské fakulty na dislokovaném pracovišti v Táboře a přesune ji do Českých Budějovic. Katedru, která ve městě fungovala přes deset let, navštěvuje zhruba 300 studentů. Univerzita chce soustředit vědecké a pedagogické kapacity ekonomických oborů do českobudějovického areálu ve Čtyřech Dvorech tak, aby mohla postupně vzniknout Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity. Než tato fakulta vznikne, bude univerzita budovu v Táboře využívat.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio