Tábor přivítá slavnosti piva

31. leden 2005

Patnáctý ročník Reprezentačních slavností piva a minerálních vod začíná v úterý v Amber hotelu Palcát v Táboře. Letošních slavností se zúčastní 50 pivovarů domácích a čtyři ze zahraničí. ČTK to řekla vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu táborské radnice Lenka Horejsková.

Pivovary soutěží o Českou pivní pečeť v 11 kategoriích. Pivo degustují podle Horejskové skuteční odborníci - sládci, podsládci či výrobní ředitelé pivovarů. Výrobci minerálních vod se utkají v soutěži o Zlatý český pramen. Čtyřdenní akci doprovází kulturní a hudební program. Vstupenky na páteční vyhlášení vítězů pivních soutěží už jsou podle Horejskové vyprodané.

Loňský ročník slavností vyhrál ve dvou hlavních kategoriích pivovar a sodovkárna Jihlava. Pivo z tohoto pivovaru uspělo u odborné poroty v kategoriích světlé výčepní a světlý ležák. Mezi tmavými výčepními pivy byl podle odborníků nejlepší Samson z Budějovického měšťanského pivovaru. V kategorii tmavý ležák zvítězil Staropramen. Českou pivní pečeť získal za nejlepší tmavý speciál humpolecký Bernard.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio