Tábor má problémy s dopravou na Maredově vrchu

22. červen 2005

Tábor řeší stížnosti občanů na přetížení dopravy na Maredově vrchu. Obyvatelé sepsali petici, v níž kritizují vysokou rychlost vozidel, hluk, prašnost či těžké náklady aut, které údajně narušují fasády domů.

"Koncem července bude na měsíc mezi křižovatkou Komenského a Hromádkovy ulice umístěn radar, aby se ověřily ty rychlosti, které jsou kritizované," řekla ČTK místostarosta Zuzana Pečmanová. Město chce také ve spolupráci s policií zprovoznit váhu, která by kontrolovala hmotnost nákladů. Podle autorky petice Evy Clarové místní obyvatelé trpí hlukem a neustálými otřesy, jež způsobují těžké nákladní vozy. "Je to čtvrť, kde je soustředěno několik škol. Zhruba 3000 až 4000 dětí tudy jde každý den do školy a jsou tou dopravou ohroženy," míní Clarová. Kamiony také často parkují na zákazu stání, a brání tak ve výhledu přecházejícím dětem. Mladí lidé tu podle Clarové navíc občas pořádají pirátské závody.

Město nyní počká na výsledky měření a podle nich se bude spolu s policií snažit situaci dále řešit - například zpomalovacími pruhy či zúžením profilu vozovky. Občané už za omezení dopravy na Maredově vrchu bojovali před dvěma lety, pod petici se podepsalo na 700 lidí. Tentokrát se do podpisové akce během dvou týdnů zapojilo 169 obyvatel. Podle Clarové se ostatní domnívají, že tehdy byla jejich obrana neúčinná a ani tentokrát k jejich názoru radnice nepřihlédne.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio