Tábor je nejprašnějším jihočeským městem

2. červen 2005

Městem, ve kterém Jihočeši dýchají nejvíce prachu, je Tábor. Denní limit pro jeho množství ve vzduchu zde byl letos v prvním čtvrtletí překročen již čtyřicetkrát. Za přípustné se přitom považuje pouze 35 případů ročně. Zjistili to meteorologové při pravidelných měřeních v Českých Budějovicích, Prachaticích a Táboře, píše jihočeská příloha Mladé fronty Dnes.

Město se tak mírou znečištění přidalo například k Ostravě, Kladnu, či pražským Vysočanům. Čtyřiadvacetihodinový limit pro znečištění vzduchu prachem je 50 mikrogramů na metr krychlový. V Prachaticích naměřili meteorologové od ledna do března zvýšenou prašnost osmnáctkrát, o jeden případ méně zaznamenali v krajské městě. Táborská radnice o údajích, že je nejzaprášenějším jihočeským městem, nic neví. Aktuální čísla a záznamy za poslední týden jsou přitom na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu, dodává list.

"Nemohu to komentovat, protože jsem žádné naměřené hodnoty neviděl. Odhaduji, že znečištění může pocházet ze stavební činnosti," uvedl táborský starosta František Dědič. Ve městě nyní vyrůstají čtyři supermarkety, kruhová křižovatka, několik bytových domů a pokračují hodně prašné opravy dlažeb v centru. Z Tábora směrem na Mezno se navíc staví dálnice, na niž přes město proudí stavební materiál. Mluvčí ministerstva životního prostředí tvrdí, že za znečištěním stojí především doprava. "Za posledních 15 let se zvýšily emise oxidu uhličitého o 47 procent a pevných částic ve vzduchu o 120 procent," upozornila Karolína Šůlová.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio