Sýček už dávno nevěstí smrt, sám je na pokraji vyhynutí

11. březen 2018

Ptákem roku 2018 je sýček obecný. Udělením tohoto titulu Česká společnost ornitologická upozorňuje na osud téměř vyhynulé sovy. Sýčkovat uslyšíte spíš už jen lidi, v Česku totiž žije ve volné přírodě pouze 100 až 300 párů sýčků.

Na jihu Čech je můžete při troše štěstí vidět jen na třech místech. Jedním z nich je ale hlubocká zoo. „Sýček je noční nebo večerní pták a přes den se málo ukazuje. Je to takový náš tradiční chovanec, protože patří mezi zvířata naší přírody. Většinou se nám daří je i rozmnožovat,“ říká zástupkyně zoologa Jitka Králíčková.

Není to ale úplně jednoduché. „Aby se rozmnožovali, musíme jim vytvořit prostředí, které se jim bude líbit. Jsou potřeba hlavně odpovídající budky, a protože jsou plaší, mají radši přítmí a víc zarostlou voliéru. Sýček je i dost náročný na krmení. Malé sovičky mají rychlý metabolismus a potřebují denně dost velký přísun, není to jako u velkých sov, které si mohou dovolit třeba den hladovět,“ dodává Jitka Králíčková.

Sýček obecný patří v naší přírodě k nejohroženějším ptačím druhům. V jižních Čechách nejsou za posledních deset let zprávy o hnízdění těchto sov. Jihočeští ornitologové zaregistrovali sýčky v minulém roce jen ve Strakonicích a v Chrobolech na Prachaticku.

„Hlavním prostředím, které sýček potřebuje ke svému životu, jsou pasené trávníky s velkým množstvím drobných hlodavců a velkého hmyzu, a to je přesně to, co u nás zmizelo. Druhou věcí je, že sýček opustil svá přirozená hnízdiště v dutinách stromů a naučil se hnízdit v lidských sídlech, kde naráží na mnohá nebezpečí, která tu dříve nebyla. To jsou různé vodní plochy, roury, bazény, kam zvířata zapadají a nemohou se dostat ven,“ vysvětluje českobudějovický ornitolog Jiří Bureš.

Sýček má malý akční rádius. Navíc není tažným ptákem a zůstává stále na jednom místě. Obnovení jeho populace na našem území je proto jen málo pravděpodobné.

Spustit audio