Světelné efekty projasňují Písek. Festival vyvrcholí v sobotu

24. říjen 2013

Písecké památky se od dnešního večera až do neděle 27. října rozzáří díky audiovizuálnímu projektu Světlo v ulicích. Kamenný most, děkanský kostel, gotický příkop včetně přilehlého opevnění města Na Bakalářích a také budovu okresního soudu na Velkém náměstí promění vždy od devatenácti hodin zvláštní světelné efekty.

„Objekty budeme zvýrazňovat mnoha barvami, a to jak statickým svícením, tak světly, která vytváří různé fraktály, obrazce,“ popisuje organizátor Robin Mikušiak z občanského sdružení Prostor pro všechny.

Světla se budou měnit tak, že obrazce se budou pohybovat. „Dalo by se to v podstatě přirovnat ke svícení, jak když se třeba svítí rockový koncert,“ přibližuje Robin Mikušiak.

Budova píseckého okresního soudu pak v sobotu změní svou podobu. Postarají se o to Dmitri Berzon z Ruska a Frances Sanderz Velké Británie, kteří v rámci festivalu Světlo v ulicích předvedou vizuální světelnou performanci zvanou Tagtool.

„Technika Tagtool je malířská technika, kdy umělec maluje na tablet, nebo podobné elektronické zařízení a to, co on maluje, je v reálném čase přenášeno velmi silným projektorem na zeď dané budovy. Obrazy jsou následně veliké zhruba 30 krát 20 metrů,“ říká organizátor Robin Mikušiak z občanského sdružení Prostor pro všechny.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Marína Dvořáková
Spustit audio