Sušenky a chipsy už si děti ve škole nekoupí. Začala platit pamlsková vyhláška

14. leden 2017

Bagety, sušenky a chipsy nahradilo ovoce a cereálie. Školní bufety a automaty nabízí v základních školách i na víceletých gymnáziích od začátku nového roku omezený sortiment. Prodej potravin a nápojů totiž omezuje takzvaná pamlsková vyhláška.

V některých školách automaty a bufety zrušili úplně, ale například v třeboňské základní škole Na Sadech zatím s radikálním řešením vyčkávají.

Filip Procházka ze sedmé třídy si ve školním bufetu koupil ovesnou svačinku s kokosem. „Bagety nebo čokolády jsem si tu nikdy nekupoval, takže mi to nechybí,“ řekl.

Podle prodavačky Jany Kreníkové se sortiment v bufetu změnil. „Přestali jsme brát sladkosti, výrobky s čokoládou a také už nemáme obložené bagety, ale jenom čisté pečivo. Starší děti trochu brblají, třeba kluci byli zvyklí si po tělocviku kupovat bagety. Také se jim nelíbí, že už nemáme sladké minerálky,“ popsala.

Připravit bagetu, která by odpovídala pamlskové vyhlášce, v bufetu nezkouší. „Tam je problém se solí, musela by se spočítat v každém plátku šunky a tak dále, takže jsme od toho ustoupili,“ vysvětlila prodavačka. Tržby ve školním bufetu podle ní od nového roku klesly o padesát procent.

Ředitelka školy Jana Polčáková připomněla, že pokud bude pokles tržeb pokračovat, bufet bude nutné úplně uzavřít. „Je to pro mě i pracovní síla, která by v tu chvíli mohla být ve školní jídelně. Také bych uvítala nějakou vyhlášku, v níž by nám přesně řekli, které věci můžeme prodávat a které ne, protože někdy se v tom opravdu nemůžeme vyznat,“ dodala.

Druhá třeboňská základní škola řeší situaci podobně. Víceleté gymnázium zrušilo automat na potraviny a dětem z nižších ročníků zakázalo využívat nápojový automat s kávou a sladkými nápoji.

autor: pfr
Spustit audio