Šumavské lyžařské areály hlásí ideální podmínky, připraveno je už také mnoho tras pro běžkaře

9. prosinec 2023 11:12

Šumavské skiareály mají už od začátku letošní sezóny podmínky, jaké dlouho nepamatují. K technickému sněhu přibyla bohatá přírodní nadílka, a tak na lyže, snowboard nebo běžky vyráží lidé z různých koutů republiky. Na Kvildě jedou hlavní i dětský vlek a v provozu je také půjčovna vybavení. Zahájení sezóny už má za sebou také skiareál Zadov, kde na sjezdovkách leží kolem 70 centimetrů sněhu.

Daniel Krejčí sjíždí svah na Zadově na snowboardu. „Ze začátku to bylo tvrdé, ale už se to pěkně rozjíždí, takže pro mě ideální,“ pochvaluje si.

Na lyže vyrazil Zdeněk Schwager. „Je to skvělé. Dneska trošku mrzne, takže sníh drží, lidí málo, naprosto úžasné počasí, žádná mlha, viditelnost skvělá, prostě ideální,“ popisuje

Sezona na Zadově letos začala zhruba o týden dřív než loni. „Zahájili jsme provoz sedmého prosince, zima se teprve rozjíždí, návštěvnost každým dnem stoupá. Sněhové podmínky jsou výborné, máme okolo sedmdesáti centimetrů sněhu, minulý víkend napadlo asi půl metru přírodního prachového sněhu,“ říká provozní Petr Vondraš.

Poměrně nečekaně se podařilo připravit i hodně kilometrů běžkařských tras okolo Zadova. „Už dokonce minulý víkend jsme projeli osmdesát kilometrů tras, což pro tuto dobu není obvyklé. Většinou toto jezdíme až někdy v polovině února. Letos už máme kromě těch klasických tratí na Zlatou studnu, Přilbu, Nové a Staré hutě navíc trasy až dolů do Stachů,“ potvrzuje Petr Vondraš.

Lyžuje se už také ve skiareálu Lipno. Na sjezdovkách tam leží kolem 85 centimetrů technického a přírodního sněhu.

Spustit audio

Související