Vymalovat, pořádně uklidit, nachystat dřevo. Šumavské hotely se připravují na zimní sezonu
Turistický ruch na jihu Čech se vrací na úroveň doby před koronavirovou pandemií. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Teď se hoteliéři na Šumavě připravují na další sezonu. V zimě mají lidé zájem o silvestrovské pobyty, ale třeba i o pololetní prázdniny.
Provozní hotelu Rankl na Horské Kvildě Martin Jakš se svým kolegou skládá dřevo. I tak může vypadat příprava na zimní sezonu. „To je ta důležitá část, aby bylo v hotelu teplo. Máme kachlová kamna, takže si přitápíme dřevem,“ vysvětluje.
Na silvestrovskou noc už jsou místa v hotelu téměř vyprodaná. Zájem o další období závisí na množství přírodního sněhu. „Vždycky když napadne sníh, tak je to pěkné, je velký zájem. A když pak přijde obleva a blátivé období, tak je samozřejmě lidí míň,“ potvrzuje Martin Jakš.
Čtěte také
Zdražovat se teď hotel nechystá. „Já pořád cítím, že už tak je to drahé. Chceme, aby to bylo únosné pro rodinu, která sem přijede, snažíme se držet balanc mezi tím, co zůstane tady a co musí lidé zaplatit,“ říká provozní.
V hotelu České Žleby jsou přípravy také v plném proudu. „Děvčata musí hlavně vyčistit koberce. Nakoupili jsme úplně nové ložní prádlo. Zároveň vymalujeme všechny pokoje, všechny chodby, připravíme i restauraci, abychom byli nachystaní na ty hordy hostů, které nás v zimní sezoně čekají,“ popisuje Jaroslav Pavlík z hotelu.
Na povánoční týden už je hotel téměř obsazený. Od ledna mají lidé zájem většinou o víkendové pobyty.
Hotel České Žleby letos zdražil. „Museli jsme, nedá se svítit, prostě energie neovlivníme. Ceny jsme mírně navýšili, abychom pokryli náklady, ale nebylo to nic drastického, bylo to prakticky jenom o inflaci,“ uvádí Jaroslav Pavlík.
Související
-
Mnohé hotely, penziony a restaurace na Šumavě zavřely. Provozovatelům chybí personál
Kuchaři a číšníci, ale i pokojské, recepční nebo pokladní. Všechny tyto profese jsou po covidové pauze nedostatkovým zbožím. Zaměstnanci ve službách chybí po celém Česku,
-
Na Monínci už zasněžují sjezdovky, zůstal tu také sníh z minulé sezony schovaný pod plachtou
Jako první se pravděpodobně rozjede lanovka na Monínci. V lyžařském areálu používají speciální zasněžovací technologii, která dokáže vyrábět sníh i při teplotách nad nulou.
-
Hospody na vesnicích zejí prázdnotou. Po covidu přišlo zdražení energií a nákladů, lidé šetří
Zdražení energií způsobilo krach mnoha restaurací. V menších obcích jsou některé zavřené i několik let. Provozovatelé skončili už během pandemie, teď zavírají další.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Opava zahájila evakuaci, voda bude více než stoletá. Do bezpečí musí tisíce lidí
-
První sníh okolo Luční boudy nahradila voda. ‚Za 20 let tady nic takového nepamatuju,‘ popisuje majitelka
-
Hasiči mají jiné úkoly, než tahat hlupáky z vody, kritizuje povodňovou turistiku starosta Frýdlantu
-
PŘEHLED KRAJŮ: Stav nebezpečí, stoupající hladiny i výpadky proudu. Jaká je situace ve vašem regionu?