Šumavská zimní střediska zažila slabší víkend

6. březen 2006

Půl metru čerstvého sněhu přibylo o víkendu v zimních střediscích v jihočeské části Šumavy. Správci areálů hlásí ideální podmínky, přesto si cestu na svahy a do bílých stop našlo méně lyžařů než bylo zvykem. Milovníky zimních sportů odradila hlavně předpověď počasí, která na první březnový víkend slibovala silný vítr, vytrvalé sněžení a zaváté silnice.

Na zadovské svahy připadlo v noci na neděli až čtvrt metru prašanu, což se nepatrně projevilo i na návštěvnosti. Zimních radovánek si ve středisku užívalo kolem 1400 lyžařů, asi o 200 více než v sobotu, řekl ČTK vedoucí areálu Luděk Sáska. Sjezdovky nyní pokrývá půldruhého metru sněhu, všechny vleky i sedačková lanovka na Churáňov jsou v provozu. Podle horské služby Zadov byl víkend mimořádně klidný, záchranáři nemusel i vyjíždět k vážným úrazům. "Návštěvníků už je také méně, zřejmě je zima už pro lyžaře příliš dlouhá," řekl ČTK záchranář Oldřich Ondřej.

Ve Skiareálu Lipno na Českokrumlovsku se v neděli na sjezdovkách prohánělo as i 700 lidí, stejně jako v sobotu. "I když svahy upravujeme, tak to jde při hustém sněžení ztěžka. Lyžaři si zřejmě počkají, až v pondělí a úterý sníh vymrzne a přijedou si zalyžovat v týdnu," řekl ČTK provozovatel Luboš Krejza. Na tamních sjezdovkách leží kolem 130 centimetrů sněhu, což je podle Krejzy nejvíc za posledních pět let.

autor: čro čb
Spustit audio