Studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pomáhají v nemocnicích i u pacientů s covidem. Na odděleních působí v rámci praxe. Některé povolali i do jiných měst

16. listopad 2020 15:52

V nemocnicích chyběl školený personál. Proto Jihočeský kraj zažádal o pomoc školu. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích pomohla svými žáky zaplnit 200 míst v různých zdravotnických zařízeních. Studenti tak v rámci praxe pomáhají ošetřovat i covid pozitivní pacienty.

„Čísla, která jsme obdrželi od Jihočeského kraje jsme dokázali saturovat všemi studenty napříč všemi zdravotnickými obory,“ říká pedagog František Dolák.

Čtěte také

V nemocnici pomáhá například student třetího ročníku oboru Všeobecná sestra Vít Mazák:

„Já to mám samozřejmě jako součást praxe a funguji teď v Českých Budějovicích na traumatologickém oddělení, jednotce intenzivní péče,“ vysvětlil Vít Mazák.

Samozřejmostí jsou ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice a na jednotce intenzivní péče i brýle. „Tak, abychom se co nejvíce chránili od toho pacienta, dokud se nedozvíme, jak dopadl jeho výsledek,“ dodává student.

Někteří studenti mají dokonce zajištěné ubytování v odlehlejších městech, což vysvětluje František Dolák:

„Praxi jsme museli zařídit i tak, že naši studenti, byť bydlí třeba v Českých Budějovicích, tak jsou na praxi v jiných městech, než bydlí a než jsou zvyklí, jako jsou Strakonice, Prachatice, Tábor a tamní nemocnice jim zařídily ubytování.“

Celou reportáž Anny Vrhelové si poslechněte online nebo si ji stáhněte do svých mobilů či počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio