Studenti se setkali s hejtmanem. Na sobotu plánují happening na náměstí

15. listopad 2012

Déle než hodinu trvalo ve středu odpoledne setkání studentů s hejtmanem Jiřím Zimolou z ČSSD.

Jejich požadavek na změnu obsazení postu krajské radní pro školství hejtman neuznal. Na oplátku jim ale nabídl veřejný dialog o tom, co se ve školství na krajské úrovni děje a plánuje: „Mají-li studenti středoškolští i vysokoškolští, veřejnost, pedagogičtí pracovníci a učitelé zájem o další zvyšování kultury a úrovně jihočeského školství, tak by bylo vhodné, aby se na něm mohli podílet, abychom jim nabídli větší podíl participace.“

Protesty proti obsazení postu krajské radní pro školství členkou komunistické strany Čech a Moravy začaly na gymnáziu v Třeboni už minulý týden. Petici už podepsalo více než 6 500 lidí. Za petiční výbor přišel na setkání jeho předseda Dominik Hořejší. Potvrdil, že plánovaná sobotní studentská akce na náměstí Přemysla Otakara druhého v Českých Budějovicích bude.

„My nechceme demonstrovat, ale udělat studentské shromáždění, kde vystoupí mnoho veřejně angažovaných osobností a osobností, jež si zaslouží veřejnou úctu za to, co vykonaly. To, co se v sobotu odehraje, nebude žádný nátlak na pana Zimou, ale vyjádření našeho názoru. Bude to shromáždění, které bude mít za cíl popovídat si o tom, co chceme, jaké jsou naše názory, sejít se se všemi lidmi ze škol středních a vysokých a s těmi se domluvit na dalším postupu,“ uvedl Hořejší.

autoři: Martin Pokorný , Jiří Čondl
Spustit audio