Student skládá další muzikál, tentokrát podle knihy Terryho Pratchetta Zaslaná pošta

26. listopad 2017

Autor úspěšných studentských muzikálů Úděl osudu a Cyrano pracuje na dalším představení. Předlohou je tentokrát kniha britského autora žánru fantasy Zaslaná pošta.

Muzikál vzniká půl roku a hlavní pěvecké role už jsou prý rozdělené. Podle tvůrců hudby i textů je hotová zatím zhruba polovina muzikálu.

Hudbu skládá student českobudějovické konzervatoře Vojta Adamčík. „Je to náročnější než oba předchozí muzikály. Snažím se neopakovat a také na sobě pracovat. Žánr fantasy nevede úplně skladatele k tomu, co by měl psát za žánr hudby, takže je na místě různorodost, a v tom je to právě velmi náročné,“ říká.

Autor scénáře Jiří Untermüller musí z původního románu Terryho Pratchetta hodně vybírat. „Problém je v tom, že musíte vybrat jenom něco. Když se normální divadelní hra převádí na muzikál, tak z ní může zůstat třetina, a teď si představte, kolik toho může zůstat z románu, který má přes 500 stran. Možná deset procent,“ popisuje.

Muzikál z žánru fantasy je ale podle něj osvěžující například v tom, že na rozdíl od různých romancí hned nenapovídá, kdy se bude zpívat o lásce.

Zaslaná pošta je příběhem nedobrovolně napraveného lumpa, který se proti své vůli stane pošťákem. „Je to o resuscitaci poštovního úřadu, za kterým stojí tyran vládnoucí městu. Lze očekávat nejen vtipné řešení, ale navíc řešení, které sleduje ještě další dva nebo tři cíle,“ dodává scénárista Jiří Untermüller.

Zaslaná pošta Terryho Pratchetta s hudbou Vojty Adamčíka bude mít premiéru na podzim příštího roku. A novinkou bude tentokrát živý orchestr, který bude každé představení doprovázet.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio