Stromem roku v Táboře je 300 let stará lípa

23. květen 2005

Vítězem třetího ročníku ankety Táborský strom roku se stala více než 300 let stará památná lípa velkolistá rostoucí vedle zámku v Měšicích u Tábora. Vítězný strom vybírala komise životního prostředí města Tábora z pěti nominovaných. "Cílem ankety je upozornit na potřebnost stromů, jež jsou nepostradatelnou součástí našeho života," řekl ČTK vedoucí botanické zahrady v Táboře Radoslav Kacerovský.

Vítězná lípa byla v únoru 2004 vyhlášena za památný strom. Od spodu se větví v několik kmenů, má pravidelnou korunu a obvod kmene dosahuje 630 centimetrů. "K této lípě zatím nebyl zjištěn žádný zajímavý příběh, který by se k ní vázal, ale svým věkem zajisté patří mezi velmi významné dřeviny v Táboře," uvedl Kacerovský.

Lípa svedla boj s dalšími zelenými "konkurenty" z Tábora a jeho blízkého okolí. O titul se ucházel také jedlovec kanadský na Horkách, habr obecný Na Kopečku, tři lípy na náměstí Mikuláše z Husi a staletá vrba v Měšicích. Vítězný strom se zúčastní také celostátní ankety Strom roku, již vyhlašuje nadace Partnerství. V roce 2003 zvítězila v Táboře v anketě Lípa svobody na Křižíkově náměstí a v roce 2004 převislý buk v botanické zahradě.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio