Středověká pec, lebka s křížkem a studna. Nečekané objevy přináší rekonstrukce muzea ve Volyni

11. únor 2024 08:01

S lopatami i detektory kovu zkoumají archeologové volyňské muzeum. Kvůli velké rekonstrukci se dostali i pod podlahu bývalých děkanských stájí a stodoly. Našli tam třeba hlubokou studnu a teď středověkou pec. Unikátní nález doplnily i svátostky nebo lebka s malovaným křížkem.

Středověkou pec odhalili archeologové v hospodářském zázemí tvrze, které se rekonstruuje. „Ty stěny jsou propálené poměrně do hloubky, nebude se asi jednat o běžnou chlebovou pec. Uvidíme. Pohráváme si také s hypotézou, že může jít o pec na pálení vápna, ale to se musí potvrdit odkryvem druhé části,“ popisuje archeolog Martin Pták.

Zároveň se probírá bedýnkou plnou střepů, které na místě s kolegy také nalezl. „Máme tu torzo nějakého džbánu, tady vidíte okraj, napojení ucha, náběh výlevky. Možná to půjde i rekonstruovat do celého tvaru a potom expozičně využít,“ říká.

Při průzkumu archeologům pomáhají detektory kovu. „Tady je krásný barokní křížek z doby kolem roku 1700 a moc hezká bude tato svátostka, to je Panna Maria Svatohorská ještě před rokem 1732,“ ukazuje ředitel muzea ve Volyni Karel Skalický nálezy, které jsou převážně z kovu.

„V dorovnávací vrstvě bylo navíc velké množství kosterního materiálu, kosti z hrobu od sousedního kostela. Jedna nalezená lebka je výjimečná, na rozdíl od těch ostatních má uprostřed čela namalovaný křížek, což je záležitost velice zajímavá. Říká nám to něco o existenci kostnice,“ dodává.

Pec archeologové zakonzervují a zasypou. Další nálezy si ale návštěvníci budou moci po rekonstrukci v muzeu prohlédnout.

Spustit audio

Související