Středních a speciálních škol bude v kraji méně

28. červen 2005

V Jihočeském kraji postupně ubude 28 středních a speciálních škol a školských zařízení. Krajští zastupitelé schválili změny, v jejichž důsledku se začátkem příštího roku některé školy sloučí v jeden celek. Hlavním argumentem je pokles počtu dětí.

"Ještě dva roky bude na středních školách přibližně stejně žáků jako nyní, ale pak začnou jejich počty klesat," řekl ČTK vedoucí krajského odboru školství Pavel Zeman. V letech 2014 až 2015 podle něj bude zhruba o 30 procent méně středoškoláků než nyní. Zastupitelé po schválili 15 změn. Cílem je, aby vznikly školy s počtem žáků kolem 500 až 700. "Je to první krok k transformaci školství, která je nutná," řekl novinářům jihočeský hejtman Jan Zahradník. Krajské školství podle něj nyní bude moci fungovat lépe oborově i ekonomicky. Například Obchodní akademii a gymnázium v Kaplici čeká sloučení se středním odborným učilištěm. Ředitel Jiří Havelka tím byl zklamán a ihned po hlasování odjel do Kaplice řešit, jak se změní úvazky pedagogů. Má obavu, že změna odradí mnohé žáky i rodiče. "Veřejnost to vnímá velice negativně, řádově 60 žáků už uvažuje o tom, že z naší školy kvůli tomuto spojení odejde," řekl Havelka ČTK. Nyní má gymnázium a obchodní akademie celkem 330 žáků, s učilištěm by jich mělo být asi 460. Stěhování do jedné budovy však může znamenat konec osmiletého gymnázia, které se tam nevejde. Splynutím škol podle Havelky i studentů utrpí prestiž gymnázia. Studenti septimy, z nichž někteří se jednání zastupitelů zúčastnili, už na protest zorganizovali petici, již podepsalo 1130 lidí. "Myslím, že sloučení takových druhů škol není na místě," uvedl student 3. ročníku gymnázia Michael Říha.

Problematicky vidí budoucnost i ředitelka Odborného učiliště Písek Marie Bínová. Toto speciální zařízení, jež slouží mentálně a tělesně postiženým dětem, čeká sloučení s místní střední odbornou školou a učilištěm. Bínová se obává, že její žáci střední učiliště nezvládnou. Nedostatek žáků škola nepociťuje, její kapacita je 135 dětí a pro září je už téměř naplněna. "Nejvíc nás mrzí, že jsme žáky nabrali a až v polovině května jsme se dozvěděli, že se máme sloučit," řekla Bínová ČTK.

Kraj nyní zřizuje 169 škol a školských zařízení, z toho je 18 gymnázií a 65 středních škol včetně učilišť a vyšších odborných škol. Změny se dotknou i pedagogicko-psychologických poraden, které se spojí v jedinou organizaci. Další redukce škol je v plánu k roku 2010 tak, aby jich zbylo asi 119. Tato opatření přinesou podle plánů odboru školství úsporu ve výši sedmi milionů korun v provozních výdajích. Předpokládaný zisk z prodeje majetku dosáhne 19 milionů korun, na mzdách uspoří kraj zhruba sedm milionů Kč. Efekt se projeví přibližně k začátku školního roku 2009/2010.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio