Strana Právo a Spravedlnost má svého volebního lídra

3. březen 2006

Politické hnutí Právo a Spravedlnost (PaS) půjde na jihu Čech do parlamentních voleb místopředseda Dělnické strany Jiří Štěpánek. Za lídra uskupení jej určila krajská konference v Táboře, informoval ČTK tiskový odbor hnutí.

PaS tvoří vedle Dělnické strany ještě Národní sjednocení a Demokratická strana sociální spravedlnosti. Hnutí má předobraz v polské sociálně-konzervativní straně Právo a spravedlnost, která v září zvítězila v parlamentních volbách. "Projekt PaS má velkou naději oslovit nezanedbatelnou část nespokojených a zklamaných občanů," míní Štěpánek.

Společné body, se kterými uskupení předstoupí před voliče, se týkají zejména podpory tradiční rodiny, boje proti korupci a kriminalitě. Dalšími prioritami jsou obnovení trestu smrti, radikální omezení imigrace a snížení daňové zátěže českým podnikatelům a živnostníkům.

V Jihočeském kraji již představili své lídry pro červnové sněmovní volby sociální a občanští demokraté, komunisté, lidovci a Strana zelených. Kandidátku ČSSD povede ministr kultury Vítězslav Jandák, lídrem ODS je poslanec Tom Zajíček. Soupeři jim budou předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, šéf komunistů Vojtěch Filip a místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. Poslední volby do sněmovny v Jihočeském kraji v roce 2002 vyhrála ČSSD, která získala čtyři mandáty. Stejný počet křesel obsadila i druhá ODS. Třetí komunisté a čtvrtá koalice KDU-ČSL a US-DEU si shodně rozdělili po dvou mandátech.

autor: čro čb
Spustit audio