Strakonický památník Na Dubovci čeká obnova

3. srpen 2005

Strakoničtí radní vybrali konečný návrh obnovy památníku Na Dubovci, kde stojí pomník padlým ve druhé světové válce. Monument zůstane téměř v původní podobě, více se však otevře a texty věnované osvoboditelům budou přesunuty do jeho přístupové plochy. Autorem vítězné studie je architekt Ondřej Ševců. "Nyní se návrh dopracuje do podoby projektové dokumentace. Autor sám pak bude dohlížet na dílo, které navrhl," řekl ČTK starosta Pavel Vondrys.

Na radnici se sešlo celkem sedm návrhů od výtvarníků a architektů. Na výstavě si je mohli prohlédnout i obyvatelé města. Památník si někteří tvůrci představovali i jako pyramidu či prosklený obelisk, v němž se bude odrážet obloha. Většina však zachovávala původní podobu s nápisem věnovaným osvoboditelům. Úprava monumentu počítá i s přemístěním pamětní desky, která visí na nedalekém domě, na památník. "Dříve se při slavnostních aktech muselo od desky přecházet několik metrů k památníku, nyní to vše chceme sjednotit a celou lokalitu důstojně upravit," řekl před časem starosta. S obnovou počítá radnice na podzim.

Strakonice získají dotaci 600.000 eur (zhruba 18 milionů korun) z programu Evropské unie Phare 2003 na plánovanou úpravu okolí hradu. Město bude muset uvolnit devět milionů. Obnovu památníku chce radnice spojit právě s chystanou úpravou okolí hradu. Zaplatí ji však z vlastních peněz. Návrhy odhadují, že oživení pamětního místa přijde zhruba na 400.000 korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio