Strakonickou nemocnici čeká propouštění

13. únor 2003

Propouštění ve strakonické nemocnici, které si pravděpodobně vyžádá její neutěšená finanční situace, nebude tak razantní, jako se v poslední době proslýchá.

Někteří zaměstnanci by dokonce mohli v rámci restrukturalizace oddělení přejít do provozů, z nichž odcházejí lidé kvůli stáří. ČTK to po dnešním jednání na radnici řekl ředitel nemocnice Vladimír Hanáček.

"Byl jsem překvapen titulkem, že budeme propouštět asi třetinu zaměstnanců, rozhodně to tak nikdy nebylo řečeno. Pouze v souvislosti s těmi provozy, které by se přiblížily, by bylo možné uvažovat cca o třetinové úspoře," řekl Hanáček. Odkázal přitom na předběžné plány nemocnice na sloučení operativních provozů gynekologie s chirurgií, které by ušetřilo několik milionů korun. Podle Hanáčka nyní management nemocnice čeká, zda bude nutné nahradit sestry, které odešly z některých oddělení kvůli vysokému věku. V případě plánované restrukturalizace by část personálu z gynekologie a chirurgie mohla přejít na tato oddělení. Případné propouštění by se navíc výrazně nedotklo personálu v produktivním věku. Nemocnice se bude podle Hanáčka spíše snažit podpořit přirozený odchod starých lidí do důchodu. Zmiňovaná restrukturalizace je trnem v oku nejen primářům obou zmiňovaných oddělení. Na podporu zachování stávajícího gynekologicko-porodnického komplexu již ve Strakonicích vznikla petice, pod níž se během týdne sešlo téměř 4500 podpisů. Občané se obávají, že odtržení gynekologie a její spojení s chirurgií povede k zániku gynekologicko-porodnické péče, která má v nemocnici asi největší prestiž ze všech oddělení. Mají totiž dosud v živé paměti rušení ortopedického a urologického oddělení, které měly obě velký věhlas. Objevují se i názory, že by současné snahy managementu mohly vést k úplnému konci nemocnice. Podle Hanáčka však projekt restrukturalizace není ani zdaleka ve stadiu realizace. "Studii toho, co by plány nemocnici přinesly, již máme. Zbývá vypracovat studii toho, co by zamýšlené kroky nemocnici mohly vzít. Věc si vyžádá velmi pečlivou diskusi na odborné úrovni," vysvětlil Strakonická nemocnice se s dluhy potýká již několik let. Zhruba od roku 1995 se každoroční ztráta pohybuje kolem 15 až 22 milionů korun. Horší bilance ji potkala loni. Na konci roku dlužila dodavatelům za léky a jiné suroviny asi 50 milionů korun. Dva distributoři léků proto v listopadu nemocnici vypověděli dodávky. Obnovili je až po několika týdnech jednání, když nemocnice vytvořila splátkový kalendář a předložila své vize budoucího rozvoje.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio