Strakonické kino Oko začne fungovat zřejmě až v létě

15. únor 2005

Zřejmě až do července budou muset strakoničtí milovníci filmů chodit za kulturou do klubového kina U mravenčí skály. Tradiční městské kino Oko se po rekonstrukci, která začala loni v září, v květnovém termínu otevřít nestihne. Opravy nejméně o dva měsíce protáhnou zahájení jeho provozu, řekl ČTK starosta Pavel Vondrys.

Podle Evy Dresslerové z Městského kulturního střediska by kino mohlo být slavnostně otevřeno nejdříve v druhé polovině června. Rozbouřená Volyňka vážně narušila v srpnu 2002 statiku kina a musely být strženy promítací kabiny. Město nechalo vypracovat projekt na kompletní rekonstrukci, která přinese mimo jiné otočení sálu o 180 stupňů a vytvoření nového vstupu. Rekonstrukce bude radnici stát zhruba 20 milionů korun, na dalších deset milionů by mohla přijít technika a vnitřní vybavení. Rekonstrukce měla původně začít v roce 2003, ale vše zhatilo majetkové vyrovnání s majitelem sousedního objektu a některých pozemků pod kinem. Státní podnik Restaurace a jídelny prostřednictvím svého konkurzního správce nejprve dohodl podmínky, za kterých mohla oprava začít, nový správce je ale zrušil. Město nakonec ve sporu uspělo. Strakonice na otevření svého největšího kina čekají. Klubové kino U mravenčí skály kapacitou nestačí. V počátcích oprav kina Oko mu dokonce hrozilo, že zcela přijde o premiérové filmy, neboť distributoři zapůjčují "trháky" pouze mnohem větším kinům. Městský kulturní dům s nimi však uzavřel dohodu, že premiéry poskytnou i klubovému kinu, dokud oprava Oka neskončí.

Ve Strakonicích je ještě letní kino, ale pouze sezonní. Kdysi bylo ve městě ještě kino Svět. Po privatizaci ho získal soukromý majitel, který však nechal objekt zchátrat. Budova nakonec začala ohrožovat i kolemjdoucí a majitel musel okna zatlouct prkny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio